Hoppa till sidans innehåll

Hark börjar föda upp egna hästar

27 MAJ 2016 08:31
Ny del i verksamheten från 2016
  • Skapad: 27 MAJ 2016 08:31

 Hark har länge planerat för detta projekt, och nu har vi möjlighet att påbörja det hela. Här kan du läsa om projektet:
UNGHÄSTPROJEKT HARK
 
Bakgrund/syfte
Det är svårt att hitta bra hästar och ponnyer för ridskoleverksamhet. Många uppfödare väljer tyvärr att inte sälja till ridskolor, och många hästar passar heller inte. Dagens avel är väldigt sportinriktad, vilket gör att hästarna ofta står högt i blod och har ett temperament som inte lämpar sig för ridskola.
 
En ridskolehäst behöver ha ett stabilt temperament, den ska vara ridbar utan att ha för stora gångarter, ha bra balans och den ska ha en god exteriör. För att få en så hållbar häst som möjligt behöver den födas upp med de bästa förutsättningarna vad gäller foder, arbete etc Slussas den succesivt in i verksamheten från ca 4-5 års ålder blir den väl anpassad till arbetet vilket gör den mer hållbar.
I dagens Sverige föds det upp för få hästar, vilket gör att det om några år kommer att råda hästbrist – framförallt för hobbyryttaren. Att föda upp hästar är en långsiktig investering. Det tar tid innan fölet blivit stort och kan börja ridas på. Alla uppfödningar kanske heller inte passar till ridskolan och då får man fatta andra beslut. Det mest lönsamma är att antingen sälja redan som föl, eller när hästen blivit inriden och grundutbildad.

För våra elever blir det en unik möjlighet att få lära sig mer om hästar. Det är ytterst få ridskolor som bedriver den typen av undervisning, främst kanske pga bristande intresse, för lite mark/stall och ekonomi.
 
Mål
 Att varje år föda upp 4 – 5 hästar, som antingen går in i verksamheten eller som säljs. Att erbjuda medlemmarna undervisning i avel och unghästutbildning i dess olika steg,
t ex:
-Steg 1, ett föl blir till (ex seminering, hingstval, fölmönstring mm)
-Steg 2, första levnadsåret (hantering mm)
-Steg 3, andra levnadsåret (löshoppning, inridning mm)
-Steg 4, tredje levnadsåret (treårstest mm)
-Steg 5, fjärde levnadsåret (kvalitetsbedömning, inslussning i verksamheten mm)

 

Till våren 2017 kommer vi alltså att starta upp de första kurserna i avel - hoppas att vi ses då! Tills dess fyller vi på med information på den här sidan.

Skribent: Malin Johansson

  HARKS+VÄR..

                 Vår värdegrund 

 

SisuNorHemsidan

 

Stöd Hallsta Ridklubb när du handlar på nätet!
Gå in på www.sponsorhuset.se
och välj Hallsta RK.

 

 

besöksräknare 
Besöksräknare
Antal unika besök sedan 2010.05.01


 

 

 

Postadress:
Hallsta RK - Ridsport
Cementvägen 8
73432 Hallstahammar

Kontakt:
Tel: 022016234
Fax: 022016212
E-post: This is a mailto link

Se all info