Historik

Tror du att HARK:s ridhus byggdes av kommunen för skattepengar? Då tror du helt fel!

Föreningen startade genom att skicka förfrågan om bidrag till fonder och stiftelser och fick på så sätt ihop ca 1 miljon kronor. Sedan gick kommunen in som borgenär för lånen som behövdes för att bygga HARK:s anläggning. 20 år efter att klubben bildades har vi betalat av våra lån och ridhuset och stallen är helt våra egna!

Klubben startades 1989 av ett antal ridinstresserade privatpersoner som gjorde en inventering av ridintresset bland kommunens innevånare. Inventeringen pekade på att c:a 350 personer åkte till någon av grannkommunerna för att rida. Till en början var de flesta medlemmar privatryttare, men viss lektionsridning bedrevs i samarbete med Köpings Ridklubb. En tid bedrevs också lektionsridning hos Åke Wallin i Amsta. Efter ett antal turer fram och tillbaka kom så en möjlighet att få köpa fastigheten där Björks Buss hade sitt garage.

Fastigheten köptes och garaget gjordes om till stall. Samtidigt iordningställdes också en utomhusridbana. Under tiden arbetet med att göra i ordning garaget och göra i ordning utomhusridbanan föddes också tanken på att bygga ett ridhus.

Anläggningen är belägen i sydöstra delen av Hallstahammars tätort i utkanten på ett småindustri område. Anläggningen består av 3 byggnader som är sammanbyggda i L-form. Det finns två stall med tillsammans 28 spiltor/boxar samt 1 ridhus med manegemåtten 24 x 76 meter. I ridhuset finns lektionssalar, kafeteria, speaker-domarutrymme m m. Läktare finns på norra kortsidan samt på halva västra långsidan. Dessutom finns en utomhusridbana med måtten 25 x 60 meter. Anläggningen ligger på cykelavstånd för den som bor inom Hallstahammars tätort. Anläggningen ägs och drivs av klubben och dess medlemmar.

Anläggningen i sin nuvarande utformning invigdes i november år 1994.

Under 2009 firades att klubben funnits i 20 år samt att anläggningen funnits i 15 år.

Uppdaterad: 2010-01-01 23:45
Skribent: Karin Vickerius