Ordning- och säkerhetsregler

VARFÖR REGLER?

Dessa regler syftar till att sätta hästens välbefinnande i centrum samt att all hantering av hästen ska ske på ett sätt som är säkert för häst och människa. Personal, hästägare och andra som vistas på Hallsta Ridklubb visar i sitt hanterande av hästar gott omdöme och är goda förebilder!

LEDA HÄST

• Grimma + grimskaft.
  • Hästen förs kontrollerad och korrekt med föraren vid hästens bog.

• Tvåhandsfattning gäller när du leder med grimskaft – med träns kan tygeln ligga kvar över halsen.

• Snurra aldrig grimskaft eller tyglar runt handen.

HAGUTSLÄPP

• Utrustning: Samma som vid ”leda häst”.

• Genom grind: Öppna grinden helt. För in hästen och vänd den med huvudet mot grinden.

• Släpp: Hästen ställs vänd mot grinden, håll vänster hand om nosryggen. Släpp hästen – gå lugnt därifrån.

• Samma regler gäller för att släppa häst i box!

ORDNING

• Stallgången är fri från föremål.

• Alla redskap och all utrustning förvaras på avsedd plats.

• Efter användande av stallgång eller spolplats skall dessa rengöras omedelbart.

• Täcken hängs snyggt och prydligt på avsedd hängare.

• Boxdörrar och grindar till hagar hålls stängda oavsett om hästen är i boxen/hagen eller inte.

• Radio används endast på låg volym.

SKÖTSEL AV HÄST

• Häst som sköts i box skall alltid vara uppbunden med ca 40 cm långt grimskaft

• Vid mockning av box skall hästen också bindas upp för att undvika allvarliga olyckor.

• Max 2 personer inne hos hästarna samtidigt

RIDNING

• Hjälm är obligatorisk vid all form av ridning!
  • Sko med klack används vid all ridning. Stövlar eller shortchaps rekommenderas.

• Reflexer används vid ridning i mörker.

• Vid uteritt lämnas meddelande på tavlan om vem som rider ut, när man rider och var man rider samt mobiltelefonnummer. Mobiltelefon medförs för att kunna användas vid ev. olycka.

• I ridhus/på ridbana sker upp & avsittning på medellinjen. Vid uteritt skall hästen vara vänd från stallet.

• I ridhuset/på ridbana gäller vedertagna regler. Jacka och täcken placeras på avsedd plats.

• Vid inträde i ridhus, knacka, invänta svar, fråga om du kan komma in. Vid utträde, gör övriga ryttare uppmärksamma. Håll dörrar stängda!

SÄG HEJ TILL ALLA!

ladda ner detta i pdf