Att vara ridskolehäst

RIDSKOLEHÄSTAR!

En bra ridskolehäst har många krav på sig. Den ska vara snäll, lagom stor, lagom ålder, kunnig, trygg, lagom pigg, fungera med andra hästar, viktbärande, lättfödd, röra sig mjukt, hoppa trevligt,  vara lättriden, exteriört korrekt, samt att den såklart ska tycka att det är roligt att vara ridskolehäst!!

Dessa hästar växer som Ni nog förstår inte på träd! När en ny häst kommer till ridskolan tar det ca 1 år, innan den acklimatiserat sig och blivit ”inskolad” i verksamheten.  Oftast har vi fått hem jättefina hästar, som tycker livet på Hallsta Ridklubb är toppen, men ibland stämmer det inte riktigt.

Märker vi i personalen att någon häst inte fungerar på ett eller annat sätt, vill vi att den ska få ett nytt hem där den kan trivas och må bra. De hästar som börjar komma upp lite i åren, vill vi ska få en skön och behaglig pension i lite lugnare tempo.

Ibland tar det lång tid att hitta ett nytt hem åt den häst som ska säljas, men vissa gånger kan det gå väldigt fort. Så fort att vi inte hinner meddela alla medlemmar, som vi ju annars önskar att vi ska hinna med. Det kan dyka upp lösningar som vi inte haft med i beräkningarna. Det är ridskolechefen, i samråd med övrig personal, som fattar beslut om vilka hästar som ska säljas.

Det är såklart tråkigt den dagen man måste skiljas från någon häst. Man fäster sig ju oerhört mycket vid allihop. Vi i personalen, som jobbar med hästarna dagligen, tröstar oss med att de ju får det bra! Vi skulle ju inte sälja någon om de inte kan få det bättre än hos oss. Förhoppningsvis hamnar de hos någon av våra medlemmar, så att vi lätt kan följa deras nya liv, och om inte, så kan man hålla kontakten ändå!!

Ibland blir det tyvärr så, att någon häst drabbas av en skada el dyl som inte kommer att bli bra. Om veterinären som ridskolan anlitat inte ser någon framtid utan smärta för hästen, är det dags för den att lämna jordelivet och galoppera upp till de evigt gröna ängarna….

Har Du frågor och funderingar kring hästarna, är Du välkommen att ringa eller maila oss på ridskolan.

Uppdaterad: 05 MAJ 2018 12:02 Skribent: Lotta Johansson